KOOLHYDRATEN

KOOLHYDRATEN
Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Koolhydraten kunnen het beste gegeten worden in de vorm van voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze gezondheidswinst leveren of andere goede voedingsstoffen bevatten. Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen, zoals frisdrank, koek en snoep, kunnen beter in beperkte mate worden genomen. Er is overtuigend bewijs van zowel positieve als negatieve invloed van bepaalde koolhydraat-rijke producten op de gezondheid, met name met betrekking tot LDL-cholesterol en lichaamsgewicht.

OMSCHRIJVING KOOLHYDRATEN
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Koolhydraten doen meer dan energie geven. Zo geven de koolhydraten sacharose (tafel)suiker en fructose (vruchtensuiker) een zoete smaak aan de voeding. Sommige koolhydraatrijke producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking. 

ebruik van goed verteerbare koolhydraatrijke producten van belang om de glycogeenvoorraden in de spieren weer op peil te brengen. Dit kan het best in de eerste uren na inspanning.

SNELLE EN LANGZAME KOOLHYDRATEN, WAT IS HET VERSCHIL?
Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten zit vooral in de snelheid waarmee je lichaam ze afbreekt en opneemt als glucose (suiker) in je bloed. Die snelheid bepaalt hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten ervan.

Hier zijn de kernverschillen overzichtelijk op een rij:

SNELLE KOOLHYDRATEN

Wat zijn het?
Koolhydraten die snel worden afgebroken en opgenomen in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Voorbeelden:
Wit brood
Witte rijst
Aardappelpuree
Snoep, frisdrank
Suiker, honing
Gebak, koekjes

Effect op je lichaam:
Snel energie (piek)
Vaak gevolgd door een snelle energiedip
Kan leiden tot hongergevoel kort na het eten
Overmatig gebruik = hogere kans op gewichtstoename, insulineresistentie

LANGZAME KOOLHYDRATEN

Wat zijn het?

Koolhydraten die langzaam worden afgebroken, waardoor glucose geleidelijk in je bloed vrijkomt.

Voorbeelden:
Volkoren brood, volkoren pasta
Zilvervliesrijst, quinoa
Zoete aardappel
Peulvruchten (linzen, bonen)
Groenten
Havermout

Effect op je lichaam:
Geleidelijke en stabiele energie
Minder bloedsuikerpieken
Houdt je langer verzadigd
Beter voor langdurige sportprestaties en gewichtsbeheersing

 

Scroll to Top