BULKEN & CUTTEN

BULKEN
De letterlijke vertaling van bulken is meer calorieën binnenkrijgen dan je eigenlijk nodig hebt, waardoor je iets meer aankomt in gewicht. Deze massa kan zo dus weer omgezet worden in spiermassa, maar alleen indien je vaak en genoeg traint. Het is lastig een indicatie te geven van hoeveel extra calorieën je op een dag moet eten, aangezien iedereen anders in elkaar zit en op een andere manier traint. Het is met bulken belangrijk dat je heel precies te werk gaat, want voor je het weet eet je toch te veel en ga je vet produceren. De duur van een bulkperioden verschillen dit licht aan de doelstelling van de sporter. Het is belangrijk dat je niet alleen je calorieen telt maar ook je gewicht en vetpercentagen en spiermassage wekelijks bijhoudt.

CUTTEN
Cutten is het tegenovergestelde van bulken, dit betekend dus minder calorieën innemen dan wat je normaalgesproken zou doen vooreen normaal steefgewicht en spier/vet percentage.
Wel is het met cutten belangrijk dat je vooral niet te weinig in moet nemen, want anders verlies je belangrijke bouwstoffen de spiermass op pijl houdt. Je doel van droogtrainen is zo veel mogelijk vetvrije massa overhouden. Het blijft een feit dat wanneer je gaat droogtrainen, er ook een deel aan spierverlies verloren gaat. Maar wanneer je zorgvuldig afvalt en maar net onder je minimale kcal inname zit, is deze tegenslag minimaal. Wil je een beetje verstandig, maar effectief droogtrainen dan is 10% minder kcal innemen verstandig. Zo voorkom je een ‘crashdieet’, waarbij je veel te veel gewicht verliest in een te korte tijd.

Scroll to Top